(Noun) kulinaria danie główne, danie podawane bezpośrednio przed daniem głównym; wstęp, wejście; prawo wstępu;
n U/C
1. (admittance) wstęp.
2. (GB, cul) danie podawane między daniem rybnymi mięsnym
(US, main dish) danie główne
wstęp, danie główne, danie przed daniem głównym (na bankiecie)
'ÁntreIn (Zwykle na uroczystym obiedzie) Potrawa podawana przed daniem głównym; przystawka The most expensive entree will set you back L12 (Za najdroższą przystawkę wybulicie 12 funtów) - Exeter Express and Echo (2002)
1. - n form. wstęp, wejście (do towarzystwa)
2. - n danie główne (na przyjęciu)
przystawka
Przykłady użycia
Przykłady dopasowywane są do haseł w zautomatyzowany sposób - nie gwarantujemy ich poprawności.
People started buying appetizers and salads, because they knew they weren't going to fill up on the entrees alone.
Ludzie zaczęli kupować zakąski i sałatki, ponieważ wiedzieli, że nie najedzą się samym daniem głównym.
(FR) It is just an hors d'œuvre or an entrée.
(FR) To zaledwie hors d'œuvre albo entrée.